Książkę przeczytałem następnego dnia i czekałem z niecierpliwością na obraz Łukasza Palkowskiego pod tym samym tytułem. Pamiętam, jak w Warszawie przed ,,Biegiem po nowe życie,, z Karolem byliśmy ciekawi, jaki wygra film 42 Festiwal Filmów Fabularnych w Gdyni.
Nagroda Publiczności spowodowała, że czekałem niecierpliwie na pokaz filmu o człowieku , którego znamy z Krysią od wielu lat.
Wczoraj obejrzeliśmy ten obraz pełen emocji, w pełni oddający realia lat osiemdzisiątych, historię upadku człowieka jego słabości, walkę o powrót do społeczeństwa, który pokonał bariery nie do pokonania dla narkomana, alkoholika.
Po seansie odbyło się spotkanie z Jurkiem Górskim, który opowiadał o swoich emocjach podczas kręcenia filmu i odpowiadał na pytania publiczności. Publiczność na stojąco dziękowała za udział Jurkowi w tym pokazie.
Potem wszyscy widzowie przenieśli się na hol, gdzie nasz bohater rozdawał autografy.
Zachęcam do obejrzenia tego filmu, gdzie determinacja bohatera i pomocna dłoń wielu ludzi pozwala wyrwać się z matni alkoholizmu, narkomani.

Krzysztof Machajek